واکنش عمومی نسبت به شیوع ویروس جدید کرونا در برخی از کشورهای جهان از مرحله کسب اطلاع از یک بیماری ناشناخته منحرف شده و وارد مرحله تولید تئوری توطئه دولتها و تقویت انگیزههای نژادپرستی علیه چینیها، سبک زندگی و تغذیه آنها شده است. به طوری که در فاصله کوتاهی حداقل ۴ باور غلط در مورد ویروس کرونا از طریق شبکههای اجتماعی با سرعتی بیش از خودِ ویروس به کل جهان سرایت کرده است:
۱. کرونا از هر ویروسی مُسریتر است؟ خیر.
سرعت و فراگیری سرایت کرونا حداقل از ویروس سُرخک بسیار پایینتر است. اما انتشار یک خبر بر مبنای یک پژوهش اولیه موجب شد تا این باور غلط در شبکه های اجتماعی به سرعت همرسانی شود که قدرت سرایت ویروس کرونا ۳.۸ است، یعنی هر ناقل این ویروس توان مبتلا کردن حدود ۴ نفر را دارد. غافل از این که در همان پژوهش تاکید شده که نتیجه به دست آمده بر پایه عدم اطمینان و احتمال بروز خطای بالا بوده است. با انجام ارزیابیهای بعدی این نرخ تا ۲.۵ کاهش یافته، هر چند که این نتایج نیز هنوز قابلیت اعتماد بالایی ندارند.
۲. کرونا کشندهترین ویروس است؟
مطابق آخرین آمار منتشر شده از شمار مبتلایان و جانباختگان ناشی از سرایت ویروس کرونا، درصد مرگ ناشی از ابتلای به آن حدود ۲ درصد است. این در حالی است که مطابق اعلام سازمان جهانی بهداشت، ۵۰ درصد مبتلایان به ویروس ابولا تاکنون جان خود را از دست دادهاند. نرخ مرگ ناشی از سرایت ویروس ماربورگ نیز ۵۰ درصد است. این نرخ در مورد ویروس هاری به نزدیک ۱۰۰ درصد میرسد. همچنین نباید فراموش کرد که ویروس آنفولانزا سالانه بین ۲۹۱ تا ۶۴۶ هزار نفر را در سراسر جهان به کام مرگ میبرد.
۳. شیوع کرونا تقصیر چینیهاست؟
اکنون بسیاری از مردم جهان چینیها را به خاطر شیوع ویروس کرونا سرزنش میکنند، مشابه برخوردی که در پی فراگیر شدن ویروس اچآیوی با همجنسگراها، معتادان تزریقی و مردم آفریقا شد. برخی در مواجهه با بیماری به دنبال پیدا کردن مقصر هستند و هنوز در تلاشند که بیماری را به عنوان مجازات گروهی خطاکار و گناهکار معرفی کنند. اگر این باور درست است، ویروسها ترجیح نژادی و گروهی ندارند، آنها هر کسی را که سیستم دفاعی ضعیفی دارد، شکست میدهند، لذا شیوع کرونا دلیل قانع کنندهای برای ترد چینیها و ساکنان جنوب شرق آسیا و حتی محصولات و غذاهای انها نیست.
۴. کرونا درمان پذیر است؟
در حال حاضر شایعه های زیادی در شبکه اجتماعی در مورد نحوه درمان فرد مبتلا به ویروس کرونا وجود دارد. از مصرف برخی مکملهای غذایی گرفته تا قرقره کردن مکرر آبنمک و مرطوب نگاه داشتن گلو، حتی برخی تبلیغ برخی واکسنهای جعلی کرونا را نیز آغاز کردهاند. اما واقعیت این است که در حال حاضر هیچ راه درمانی برای عفونت ناشی از ویروس کرونا وجود ندارد. بهترین راههای پیشگیری توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت، شستشوی کامل و مداوم دستها و اجتناب از برقراری ارتباط نزدیک با هر فردی که بیمار است، صرف نظر از این که علت عفونت او و تب او از ویروس کرونا تشخیص داده شده باشد یا خیر.